Het dr. Jekyll & mr. Hyde syndroom

Ik vraag me soms af waarom mensen een façade optrekken als ze met andere mensen omgaan. Je ziet dit fenomeen regelmatig op netwerkevenementen en zelfs bij vertegenwoordigers die op klantenbezoek gaan. En het gaat hier niet over verkooptechnieken of lichaamstaal, maar het gaat hier over een andere persoonlijkheid, een dr. Jekyll en mr. Hyde syndroom.

Een gouden raad: wees authentiek!!! Blijf je zelf en je zal merken dat het veel beter werkt en dat mensen u sneller zullen appreciëren wie je echt bent. Daardoor zal je oprechte en diepgaande relaties kunnen bouwen, die gebaseerd zijn op wederzijds begrip en respect.

Iedereen weet ondertussen al dat de basis van relaties bouwen vertrouwen is. Zonder vertrouwen zal er niets gebeuren. Als je uw eigen ik bent, dan kom je betrouwbaar over en zijn de meesten eerder geneigd om met je samen te werken en je te steunen, zodat je uw doelstellingen kunt behalen.

Authentieke mensen stralen ook meer, zij vertellen zeer gepassioneerd over hun activiteiten en zijn veel sneller bereid om anderen te helpen, omdat zij weten dat vroeg of laat zij ook geholpen zullen worden.

Toch zijn er mensen die dit blijven volhouden om een volledige andere persoonlijkheid te spelen. Het is gewoon kwestie van tijd voordat ze door de mand vallen. Men kan dit trouwens niet eeuwig volhouden. Het is zelfs al voldoende dat men iemand anders tegenkomt die jou kent en dan is er dikwijls een ander verhaal, meestal niet zo positief. En wat is het resultaat: het vertrouwen is weg!

Wat wel kan is het feit dat je uw gedrag gaat aanpassen of uw taalgebruik of voorkomen, afhankelijk met welke groep mensen je gaat praten. Als je naar een sportwedstrijd gaat kijken en tegelijk gaat netwerken dan zal dat op een andere manier gebeuren dan gaan netwerken met allemaal ceo’s van bedrijven in een formelere setting.

We kunnen concluderen dat je beter door het leven gaat als de originele dr. Jekyll en laat die rare mr. Hyde maar achterwege. Die rol kan je misschien eens spelen in een theatervoorstelling, maar niet in de reële wereld.

Groetjes

Prev PostNiet storen, aub
Next PostDe 5 vormen van MINDSET